IMG 0063Vi blev till slut åtta stycken som åkte iväg till Hamburg. Avresa skedde från Malmö kl 8 på fredag. Vi åkte i två bilar via Rödby - Puttgarten. Stämningen var god i bilen och det skojades friskt.
Vid 13-tiden så var vi framme vid hotellet i Hamburg. Vi kunde dock inte checka in eftersom rummen inte var klara. Det blev lite förvecklingar när vi skulle säga vilka vi var eftersom vi var två Mats och två Bengt. Vi sade (naturligtvis) bara förnamnet :-). När vi senare kom tillbaka på kvällen så hade tydligen den förste receptionisten pratat om oss för den nya undrade om vi var svenskarna...
Vi hade bokat tid på MiWuLa kl 17. Under tiden fixade vi bussbiljetter och åkte in till stan. Där hittade vi Conrad och en MJ-butik. Vi åt lite på Centralstationen (var annars?) och slutligen kom vi fram till MiWuLa.

 

Vi gick runt och tittade lite i väntan på att den guidade turen skulle börja. Vi fick en guide som pratade engelska, han var dessutom jätterolig.
Det finns hur mycket roliga smådetaljer som helst bakom kulisserna också. Den roligaste detaljen tycker jag var pingvinerna som var på semester. De står på perrongen på Kiruna station med resväskor och allt. Hela anläggningen kryllar av såna här små detaljer. En annan scen är en gubbe som sågar ner ett träd, det faller lite olyckligt genom taket på huset och då kommer frugan ut och skäller på honom. Stora delar av Hamburg är avbildat. Bl.a. så finns en jättefin modell av konserthuset. Trycker man på en knapp vid kanten så spelas klassisk musik upp och huset delar på sig. Inuti huset så ser man scenen, musikerna och publiken. Man ser hur musikerna rör sig när de spelar!

 

Med jämna mellanrum så blir det natt. Det finns hur mycket lampor och ljuseffekter som helst. Kort sagt så det är lika fint på natten som på dagen. Man kan titta hur långe som helst och ändå hitta nya detaljer varje gång. Det finns en ny avdelning som är under uppbyggnad, Italien. Intressant att se hur de har gjort underbyggnad och landskap. Jag köpte en ny kamera lagom till besöket. Den fick verkligen jobba, när jag kom hem och räknade antalet bilder så hade jag tagit ca 940 st. Jag och mina reskamrater kan varmt rekommendera ett besök. Det är inte bara för oss tågnördar, även "vanligt" folk kan uppskatta MiWuLa!

På lördagen åkte vi vidare till Bremen. Där finns Modellbahnshop Lippe :-). Vi hade en otrolig tur, för de hade oktoberfest (i september!) med korv (och öl) -servering och rabatter på produkter från bl.a. Fleishmann och Heki. Vi handlade ett par timmar och sen styrde vi kosan hemåt via Flensburg och Odense. Vid 20-tiden var vi tillbaka i Malmö. Det var en jättekul och intressant resa. Vi talade om att göra om det nästa år. Vill rikta ett speciellt tack till vår researrangör Bengt L. som bokade MiWuLa och hotell och tog reda på allt vi behövde veta :-).

Mats O.