[2013-04-14]
Efter att ha skrikit mig hes till IFK Kristianstads kvartsfinalrysare så ska jag nu försöka lägga upp en bild på hur modulen ser ut nu. Det som hänt sen senast är att jag muttrat och gråtit lite över rälsen på modulen. Jag har försökt löda snyggt men det blir ganska fullt bitvis och dessutom testade jag ett tips jag såg på ett annat forum där man skulle nyttja hög temperatur under kort tid. I och för sig gick det snabbt att löda fast matningen av spänningen men det skedde till priset av några smälta slipers. Utöver det så har jag svårt att få rälanslutningarna mellan olika rälsbitar att bli fastlödade, de vill liksom inte låta lödtennet få fäste och beteer sig "fett". Det konstiga är att det inte är alla anslutningar som beteer sig på detta viset utan bara vissa. Jag har testat att tvätta av lödstället med både sprit och såpavatten i omgångar men det verkar inte som att det hjälpt.
Som ni ser på bilden så har jag så sakteliga börjat på naturen. Den högra delen är det som ska bli ett humlefält och till vänster blir det ett mer klassiskt svenskt vallfält. Det som kommer hända framöver är att jag ska ersätta slipers som jag tagit bort i samband med ihopfogningen och sedan blir det ballastering och vägbyggande. Man kan nästan ana där det blir ett vägbygge på vänster sida om dammen. Vägen blir en enkel asfaltväg gjord på Smooth-It som det blir en premiär för mig att nyttja.
Är det någon läsare som har tips på vilka skyltningar som man skall använda på en modul som denna? Jag har skaffat ett klassiskt röd/gult kryss till vägövergången men i övrigt har jag inte någon större aning om vilka skyltar som behövs kring växeln eller för spårets hastighetsreglering etc.
[2013-04-07]
Då så...efter ett tag iväg på annan ort skulle det nu tas tag i modulbyggandet igen.
Senast jag skrev höll jag på med att bygga det vita mangårdshuset som ska stå i ena hörnan, nu kommer jag i denna uppdatering titta mer på landskapsbygge, växlar och lite husbyggnation.
Räls och växlar:
Normalt bygger jag i z-skala och där har jag valt att inte ägna mig åt elektrificerade växlar på grund av hur smått och besvärligt allt är i den skalan, därför är allt jag gör med denna modulen nyheter för mig. Jag valde att börja med att få växelmotorn på plats. Då jag inte kunnat få tag på någon Conrad eller Tortoise-motor i Sverige föll valet på Pecos lågspänningsväxel med förlängd pinne. Som vanligt slogs jag av den ständiga bristen på vettiga instruktioner i mj-sammanhang och som orutinerad byggare var jag tvungen att söka mig ut på nätet för att finna tips och tricks om hur man skulle montera motorn.
Jag valde att montera motorn på en utsågad del av modulens plywoodskiva med hjälp av Pecos lilla plasthållare, detta för att kunna placera motorn under växeln så dolt som möjligt. Som ni ser på bilden sticker pinnen upp ungefär 2cm så den kommer jag att få kapa när rälsen läggs permanent. Korkbädden jag nyttjar är en klassisk n-skala korkbädd som jag limmat ovanpå en 3mm korkmatta med PL-200 lim. Jag fick välja dubbel korkbädd för att sidostyckena skall matcha modulstandarden. Det är i varje fall vad jag hoppas på eftersom jag inte testat modulen med någon annan än.
Jag kommer återkomma med fler bilder under modulen i nästa uppdatering då jag hoppas att jag tagit mod till mig att börja med elektriciteten.
I bilden till höger ser ni hur mitt vardagsrumsbord ser ut emellanåt. Kvarnhuset jag valt nyttja är en amerikansk modell från N-scale Architecht, Hanford Mills, som jag upplever fungerar som substitut för kvarnen i Gärds Köpinge. Byggnationen är tämligen enkel om man byggt trämodeller tidigare och består av en inre kärna som man sedan laminerar på en mönstrad yta. Nederdelen kläs i en tegelyta av plast med självhäftande baksida. Detta material ser jag som modellens svaga punkt då panelerna är utskurna i förväg för enklast montage, dock väcker detta en hel hord med problem om man inte vill eller kan placera modellen i miljön precis så som det är tänkt. Då jag varit tvungen att delvis spegelvända huset och vattenhjulet fick jag ägna ett par timmar åt att skära ut och skarva plastdelar vilket tyvärr kommer att synas på modulen.
Här är en bild på det uppbyggda frigolit landskapet med kvarnen utplacerad. Några detaljer kommer att tillkomma på byggnaden i form av takfönster, ventilatorer och en skorsten. I bilden ser ni även spåren av mina skarvningar i plasten på huset. Där har jag försökt maskera kanterna med trälister.
Dessutom ser ni min grundform för kvarndammen som jag bygger i balsaträ som sedan kläs in i plast för att så småningom se ut som en cementkonstruktion. Inspirationen till dammen kommer från en smedjedamm i Östergötland där dammen ligger på en högre nivå än det omgivande landskapet. Vattenytan på modulen kommer ligga 1-1,5cm över rälsen.
Frigoliten klär jag med gipslindor från Apoteket, jag upplever dem som ett prisvärt alternativ till MJ-företagens varianter även om de renderar i en ganska grov yta som får täckas ordentligt för att inte ge ett randigt intryck på marken. Jag målade gipset med en gul/beige grundfärg blandad av lite färgrester för att slippa den tråkiga vita färgen och dessutom skapa en bra grund för täckmaterialen. Jag använder riktig jord, sand och grus som jag hämtar på olika platser i naturen för att få många olika färger att välja på. Detta har varit ett litet orosmoment hemma då min flickvän inte uppskattar att jag torkar jord i varmluftsugnen och sprider dammet i hela köket, lösningen blev en täckt aluminiumfoliekorg med små hål i för att låta fukten smita ut. Kanten på dammen penslade jag med en saftsoppetjock gipsblandning för att skapa en lite annan textur, därefter målades den med ett antal gråa, gröna och svarta färger för att ge den en organisk cement/stenkänsla.
Eftersom en kvarndamm är tämligen djup för att rymma mycket vatten har jag valt att testa en metod jag läst om i Model Railroader där man gjuter en botten som man sedan målar i en mörk grundfärg. Jag valde en svart allmogefärg som jag sedan stöplat på grå, blå, gröna och vita partier. Utöver dessa färger kommer jag nog att använda en del bruna toner för att skapa en illusion av sand närmare stränderna. De vita tonerna har jag nyttjat i syfte att skapa en grund för områdena där jag kommer att försöka skapa en illusion av snabbare vattenflöde. Jag gillar resultatet än så länge även om det är en liten konstart att få ett bra och naturligt utseende, man kan vara väldigt modig med färgerna om man tittar på verklighetens förebilder där en del vattendrag kan vara mörkt gröna medan andra ljust bruna. Över färgen kommer jag hälla tunna lager av ett konstnärsmaterial som kallas "Glossy Medium & Varnish", detta ska vara ett bra alternativ till de vanliga vattenprodukterna som jag upplever har en lite för gulaktig ton för att fungera väl med min här valda metod.
Det sista jag gjort på modulen är att jag arbetat med växlarna och modifierat dem för DCC enligt instruktioner på internet och Herr Boströms hjälp. Bilderna nedan visar några av mina eskapader med lödkolven och lössågen. På den vänstra bilden ser ni byglingarna som jag lödat dit på undersidan av rälsen, högra bilden visar både byglingen och kapningen. Som ni även ser fick jag några små skador på de andra rälerna men det är inte djupare än att jag kan ordna till det med en fin slipkloss. Till höger kan man även ana strömförsörjningen av hjärtbiten (gul sladd) som kommer kopplas till växelomställaren under modulen. Huvudrälerna kommer strömförsörjas via matarkablar som löds på under rälserna i glappen i plastslipersen som uppstår när jag kurvar flexrälsen. Skadad av z-skalans känslighet för elbrist så kommer jag montera matarkablar på samtliga modulens fyra rälselement förutom växeln.
[äldre]
Hur gör man nu när man ska bygga en modul? Man läser lite om hur standarden fungerar, vilka måtten ska vara och vilken del som ska sitta ihop med vilken del - hur svårt kan det vara?
För min del började det svåra när det var dags att såga alla delar. Jag och min bror valde att bygga våra moduler i 19mm MDF för att det skulle bli stabilt och rejält, dessutom bygger jag grunden i min z-skale järnväg hemma i MDF och jag trivs med materialet. Att såga rakt är ju svårt så det första försöket att med fogsvans såga exakt längs sträcket blev inte ens i närheten av ensat - det ledde till att vi dammade av den stationära cirkelsågen. Som givetvis kapar av 2-4mm extra på varje skär vilket vi upptäckte när vi mätte de sammanfogade 40cm breda modulerna, som i verkligheten bara var 38-39cm. Så det var ju en bra början på projektet.
MDF kan ju vara besvärligt att jobba med men är man hyfsat försiktig och förborrar alla hål så går det ganska bra. Vi monterade läkt på insidan av MDF skivorna för att staga upp modulen, två av tvärbalkarna sattes i undersidan av långsidorna istället för i ovansidan då tanken är att det ska bli en liten damm med ungefär 3cm djup. Jag har ännu inte bestämt mig för exakt hur jag ska bygga dammens botten men jag funderar på att höja bottnen så att det blir en bra yta att måla djupt vatten och sen hälla ett tunt lager av lack eller liknande över för att skapa en känsla av vatten.
Den högra bilden visar hur det såg ut under dammens tillkomst och vilka verktyg som kom till användning. I högerkant kan ni se den modell jag ska ha som dammlucka. Det är i original en H0 pappersbyggsats från Busch som än så länge bara är grundbyggd och helt utan dekorering men när den placeras på modulen så kommer den få såväl lite patina som skalariktiga detaljer. Modulens framsida är i ovankant på bilden.
De större byggnader som kommer finnas på modulen är en kvarnbyggnad som jag hoppas kunna använda en modell från The N-scale Architect som heter Hanaford Mills och ett vitt reviterat hus från Epoke Modeller. Jag har letat som en galning efter bra byggsatser i svensk/skandinavisk stil men haft väldigt svårt att hitta något som inte ser ut som om det vore en schweizisk leksak eller är alltför amerikanskt. I Z-skala bygger jag amerikanskt just för att jag gillar utseendet på de trähus som finns till den skalan men svenska modeller är en utmaning att hitta.
Jag började bygga huset från Epoke Modeller och det var faktiskt en fröjd att bygga. Jag har inte jobbat så mycket med papper tidigare men med lite försiktighet har jag kunnat få ihop ett riktigt vackert hus. Tanken är att använda huset som bostadshus i närheten av kvarnen.
Denna första bild visar tydligt hur huset är uppbyggt. Skelettet består av 1mm kraftig papp med stora hål avsedda för fönster och dörrar. Man har ganska stora möjligheter att modifiera modellen under byggets gång när man väl byggt ett eller par sådana här hus så att man vet vad och hur man kan göra. Limmet jag använde ska jag aldrig använda igen då det är riktigt besvärligt, Det var ett Casco lim som heter RX original vilket inte alls är så lätt arbetat som man sagt mig. Problemet är att limmet trådar sig och torkar alltför snabbt, det ger väldigt korta tidsförlopp att korrigera fel.
Jag valde att måla hela insidan svart för att möjliggöra att ha lite ljus i huset. Som ni ser har jag installerat två stycken risgrynslampor på 6V som ska ge huset lite närvaro, dock tänkte jag mig inte för så jag har inte byggt någon inredning eller satt upp några gardiner i huset. Jag tänkte på det för sent och hade då redan monterat fönstren på insidan av väggarna.
Här ser ni konstruktionen av ytterväggarna, de består av ungefär 100g tungt papper med ganska trovärdigt kornig yta med utskurna gluggar för dörrar och fönster. När jag tittade på de vita fasaddelarna var jag rädd att de oundvikliga brännmärkena efter laserskärningen skulle skämma intrycket men här gäller det att välja den sida med minst "skador" till att vara ytterst. Så här efter att jag satt ihop huset syns det nästan inte alls och ger bara ett intryck av lätt vädring.
I byggbeskrivningen tipsas man om att slipa med ett fint sandpapper för att få bort brännmärkena men jag skulle nog undvika det, jag fick lite skador kring ovanvåningens fönster.
Detaljerna är fint utskurna ur ett tunnare rött papper med små detaljer ristade i svart. Här gäller det att vara mycket försiktig och hantera den med silkesvantar. Fönsterbrädena viks upp med hjälp av ett rakblad och en kniv för att ge en liten 3D effekt när de monteras på insidan av fasaden. Jag gjorde ett misstag här och monterade fönsterplasten på insidan av de röda detaljerna vilket byggde alldeles för mycket i djup. Det orsakade att fasadväggarna inte gick ihop alls så jag fick försiktigt skära loss plasten från insidan av fönstren och montera det på insidan av husets skelett.
Som tur var är de enda synliga resterna efter denna palaver de tre mörka fläckarna på en av ytterdörrarna. Jag tror inte att det är något man kommer att tänka på när man ser modulen.
Så här ser huset ut med taket på samt att jag till sist fick dit skorstenen. Skorstenen var nog det största konstruktionsproblemet då den består av fyra tjockare pappdelar som skulle monteras ihop till en kvadratisk murstock och två tunnare pappbitar som skulle skapa yteffekten. Bygganvisningen är inte speciellt tydlig på hur ytdelarna ska monteras och det är svårt att få dit skorstenen i taket på ett snyggt och rakt sätt. Efter lite filande kom det dock på plats och sen las taket över. På bilden ser man att passformen inte är exakt men det kommer inte synas efter att jag vädrat huset på modulen och applicerat lite grönska. Det som saknas i bilden är de gråa dekorationsdetaljer som kommer sitta i alla takvinklar och över fönstren.