Jag har testad att bygga egna träd med ganska enkla medel och tänkte redovisa några tips och metoder här.Färdig björk

Jag hoppas det inte blir alltför rörigt att följa, då det kan vara bilder från olika varianter av trädbyggen.

Först, en variant där jag använder koppartråd, exempelvis från kabel, som grundmaterial. Stammen har jag gjort av ganska grov kabel som har en massiv kopparledare, se bild längre ner.

Vidare, jag har använt luft-torkande lera att klä stammen med, spraylim, polyfiber (filtervadd inköpt i akvariebutik), olivgrönt löv från Noch (man kan också använda microflocken. Vitlim är också alltid bra att ha till hands. För grundmålning av stam och grenverk samt fiber litet senare, använder jag vanlig mattsvart sprayfärg.

 

OBS VARNING!!! Använd INTE Biltemas spraylim, det far ut som snorklickar och förstör omedelbart allt jobb du lagt ned på att få en fin trädkrona....

 

DSCN4111

 

 Här syns några fler ingedienser tydligare: Olika typer av kabel, samt extra mässingtråd och ståltråd är ganska bra att ha till hands. Det lilla stativet till vänster är oumbärligt för mig, det ger 2 extra händer, eller rättare sagt, nypor.

IMG 0317

 

Jag börjar med att rigga upp stammen och det som ska bli grenverket. Jag lägger dem såpass tätt att de ska kunna lödas samman. Komihåg att ha rikligt med lödtenn till hands! Det går bra med billigaste sorten på rulle.DSCN4113

 

Så här snyggt blir det; Jag har dessutom lödat en stump messingtråd en bit ner på stammen för att få det litet med realistiskt. Man jan också förtenna en bit upp i grenverket om man vill ha mer stadga. Jag har också "buntat" grenverkets trådar två-och-två och duttat dit ett par "lödloppor", allt blir då stadigare och lätt att forma.

DSCN4118

 

Jag tar litet lera och formar det på stammen. Ju tunnare du behöver, destu snabbare torkar leran. Jag "friserar" och formar kronan nu också. Fibern och vitlimmet ska fram nu för nästa steg.

DSCN4119

 

Nästa steg är att fördela litet polyfiber på varje gren. OBS! Här ska man vara utterst sparsam, det krävs mycket litet fiber. Risken är annars senare när man sprayar lim över kronan, att allt klibber samman och bara blir en klump.... På bilden nedan är det i mesta laget, men jag ville ha en ganska tät krona. Jag ska visa andra exempel längre fram. Riv små remsor av fibern, stretcha den rejält, applicera litet vitlim med tanpetare på en gren och sätt dit fibern. Ta en gren i taget.

 

DSCN4122

 

Nu är det dax att spraya hela trädet med matt svart färg, då blir resultatet så här:

Detta skulle faktiskt även kunna fungera som ett avlövat träd....

DSCN4124

 

Färgen torkar ganska snabbt och nu är det dags att spray limma och "löva" trädet. Stammen ska målas vit (detta ska bli en björk), jag använde akryl och några svarta streck som är typiskt för björken.

Spraya bara tunnt med limmet. Längre fram ska jag redovisa en metod med tapetklister i pulver form.

Löven strösslas på, överdriv inte. Jag tar nästan bara från toppen och ner samt på sidorna, eftersom då kan man skönja grenverket från grodperpektiv...

DSCN4129

 

Här kan man ana grenverket....

DSCN4128

 

 

Här är ett av träden i sin rätta miljö.

IMG 0248

 

Inom kort kommer ett par andra varianter av metod och träd.

Lycka till!

JanP